بیشترین کاربرد تابلو برق در محیطهای صنعتی و مسکونی است و کار تابلو برق محافظت از تجهیزات الکتریکی است. تابلوهای برق بر اساس جنس بدنه به چند دسته تقسیم میشوند که یکی از آنها تابلو برق abs یا همان تابلو برق پلاستیکی است.abs مخفف عبارت Acrylonitrile Butadiene Styrene است که پلیمری ترموپلاستیکی است و این پلیمر در مقابل محلول های اسیدی، قلیایی، هیدرو کلریک و فسفریک اسید غلیظ، الکلها، روغنهای گیاهی و معدنی کاملاً مقاوم است. در واقع جعبه برق پلاستیکی است که از ترکیب رزین های ترموپلاستیک و الیاف کربن ساخته می شود. از نظر ظاهری تابلو برق abs زیبایی خاصی به محیط میدهد و با قرار گرفتن ریلهایی فضای داخلی تابلو سازماندهی شده است و همین باعث منظمتر شدن پروژههای مختلف برق رسانی میشود.
تابلو برق abs به دلیل مقاومت بالا و وزن سبکی که دارد، به یکی از پرکاربردترین انواع تابلوهای برق در صنایع مختلف تبدیل شده است. استفاده از تابلوهای پلاستیکی برای محیطهای شرجی و مرطوب بهترین گزینه است چراکه دچار خوردگی نمیشوند. تابلو برق پلی کربنات برای نصب در محیطهای باز و بسته مناسب است اما ممکن است تا حدودی در برابر اشعه آفتاب آسیب پذیر باشد. همچنین این تابلوها در برابر آتشسوزی و حریق مقاوم نیستند و برخلاف تابلوهای فلزی برای محیط داخلی و سرپوشیده بهترین گزینه هستند. تابلو برق از نظر ظاهری و اندازه در انواع مکعبی و مستطیلی ساخته می شود که هرکدام در شرایط خاص استفاده میشود.
مدیریت بهتر و منظمتر تجهیزات الکتریکی مختلف و در نتیجه دسترسی آسان و سریع به این تجهیزات
• دستهبندی کابلها و مرتب کردن آنها
• محافظت از قطعات الکتریکی در برابر آلودگی، رطوبت، ضربه و سایر عوامل محیطی
• استفاده از تابلو برق abs باعث افزایش ایمنی محیط کار شده و از وارد شدن شوک به نیرو های کار و افراد دیگر جلوگیری میکند.
خرید تابلو برق ABS
قیمت تمام شده تابلو برق abs نسبت به انواع فلزی ارزانتر و به صرفه میباشد. تعیین قیمت نهایی تابلوهای برق بسته به ابعاد، شکل ظاهری، سطح ولتاژ، ایستاده و یا دیواری بودن تابلو، توکار و یا روکار بودن تابلو برق بستگی دارد. این تابلو برقهای پلاستیکی در ابعاد مختلفی تولید شده و در اشکال مکعب و مکعب مستطیل موجودهستند؛ برای مثال از تابلو برق پلاستیکی کوچک در محیط صنعتی که وسعت زیادی ندارند و یا ساختمانهای مسکونی استفاده میشود. مهمترین نکاتی که در خرید تابلو برق abs باید مورد توجه قرار دهید شامل موارد زیر است.
• توجه به درجه حفاظت تابلو برق
• بسته به نیاز خود تابلو ایستاده، دیواری، روکار و یا توکار خریداری کنید.
• انتخاب برند معتبر جهت خرید تابلو برق
• توجه به نوع درب تابلو برق abs و جهت باز شدن درب، تابلوهایی با درب مات دارای دربی از جنس خود بدنه هستند اما تابلوهایی با درب شفاف دارای دربی شیشهای بوده و بدون باز کردن درب میتوان محتویات داخل تابلو را مشاهده کرد.
• سطح ولتاژ کاری تابلو برق؛ از لحاظ سطح ولتاژ تابلوها به سه دسته تقسیم میشوند که شامل:
1. تابلوهای فشار ضعیف (LV): این تابلوها در سطح ولتاژ کمتر از 1000V قرار دارند.
2. تابلوهای فشار متوسط (MV): این تابلوها در سطح ولتاژ بين 1000V تا 36000V قرار دارند.
3. تابلوهای فشار قوی (HV): تابلوهای فشار قوی در سطح ولتاژ بين 63000V تا 400000V قرار دارند.
• بسته به نیاز خود و وسعت سیمکشی و تجهیزات الکتریکی موجود باید از تابلو با ابعاد مناسب استفاده شود. جعبه برق پلی کربنات معمولا در ابعاد استاندارد ساخته میشود که شامل موارد زیر است.
1. ۱۳*30*20 2. 15*35*25 3. 17*40*30 4. 21*50*40 5. 21*60*40 6. 25*70*50 7. 27*80*60
انواع تابلو برق ABS
تابلو برق abs در انواع مختلفی تولید میشود و وزن حدودی آن بین ۲ الی ۳ کیلوگرم است، همچنین درب تابلو برق ممکن است مات و یا شفاف باشد. تابلو برق پلاستیکی از نظر فنی دارای مشخصات خاصی است، یکی از این مشخصهها دمای قابل تحمل توسط بدنه آن است که محدوده بین -20 تا +60 میباشد. این تابلوها تا حدودی در برابر آتشسوزی مقاوم هستند اما مقاوت آنها نسبت به تابلو فلزی کمتر است و درجه آزمایش آتشسوزی این تابلوها ۶۵۰ درجه سانتیگراد است. همچنین مقاومت عایقی و استقامت الکتریکی تابلو پلاستیکی ۲۰۰۰ ولت متناوب و ۵۰۰ ولت مستقیم است. بر اساس نحوه نصب تابلو برق abs میتوان آنها را به دو دسته روکار و توکار تقسیم کرد. همچنین یکی دیگر از پرکاربردترین انواع تابلوهای پلاستیکی برق، تابلوهای ضد آب هستند.
تابلو برق پلاستیکی روکار
در داخل ساختمانهای قدیمیتر که محلی برای نصب تابلو برق به صورت توکار در نظر گرفته نشده است، باید از تابلوهای روکار استفاده شود. این مدل تابلو برای نصب نیاز به فضای زیادی دارد و چون بدنه آن به طور کامل در معرض دید است، باید به زیبایی آن اهمیت بیشتری داده شود. تابلو برق روکار یکی از پرکاربردترین انواع تابلوهای برق است که دارای درب مات و یا شفاف بوده و بر روی دیوار نصب میشود، بنابراین در هر شرایطی قابل استفاده است. یکی از مزیتهای این تابلوها نسبت به انواع توکار، درجه حفاظت بالاتر آنها است. این تابلو بسیار محکم و بادوام بوده و از آن میتوان در محیطهای روباز هم استفاده کرد.
تابلو برق پلاستیکی توکار
برای نصب تابلو برق abs به صورت توکار باید حین ساخت و ساز فضایی مناسب برای قرارگیری آن داخل دیوار در نظر گرفته شود. در حال حاضر در داخل اکثر ساختمانهای مدرن و نوساز از تابلو برق توکار استفاده میشود. این تابلوها فضای کمی اشغال کرده و چون داخل دیوار قرار میگیرند، از نظر ظاهری فقط کافی است که رنگ هماهنگ با دیوار داشته باشند. هنگام ساخت و ساز، تابلوهای توکار در داخل دیوار ساختمان جاسازی شده و نصب آن باید تحت نظر مهندس برق صورت گیرد. تابلو برق توکار قابل مشاهده نبوده و فقط درب آن که شفاف است، جهت دسترسی به کلیدهای داخلی قابل مشاهده است. این تابلوها اغلب در راهرو و بخش ورودی واحدها نصب میشوند.
تابلو برق پلاستیکی ضد آب
این نوع تابلو پلاستیکی در دسته تابلوهای روکار قرار میگیرد. کاربرد این نوع تابلو برای محافظت از انواع پلاگینها، کابلهای برق، انواع پریزها و سایر تجهیزات آسیب پذیر در برابر اثرات آب و هوایی مانند باران و پاشیده شدن آب است. همچنین تابلو برق ضد آب پلاستیکی در پروژههای نورپردازی منظره، بخاری پاسیو، پمپ آبنما ایمنی کامل را حاصل مینماید.
تابلوهای پلاستیکی برق انواع مختلفی دارند و هرکدام در جای خاصی کاربرد دارند که مهمترین آنها شامل تابلو برق کنترل، تابلو برق فرمان موتوری، تابلو برق صنعتی، تابلو برق ساختمان و غیره میباشد. بسته به نیاز خود و با توجه به توضیحات ارائه شده باید تابلو برق با جنس و ویژگیهای مناسب را انتخاب کنید.
مزایا تابلو برق پلاستیکی
تابلوهای پلاستیکی برق در برابر محیطهای قلیایی و اسیدی مقاوم بوده و از تجهیزات داخلی خود در برابر آسیبهای شیمیایی محافظت میکنند. برخی دیگر از مزایای این نوع تابلوهای عبارت است از:
این محصول با توجه به مقاوم بودن در برابر گرد و غبار، زنگ زدگی و همچنین غیر قابل اشتعال بودن، انتخاب اول در محیطهای روباز است. همچنین در مکانهایی که بسیار گرم و بسیار سرد باشند نیز استفاده میشود.
این تابلوها به عنوان عایق حرارتی عمل کرده و تجهیزات را در برابر اشعه خورشید و گرمای محیط محافظت میکنند.
این جعبه برق پلاستیکی به دلیل دارا بودن نوار آب بندی و همچنین داشتن درجه مقاومت بالا در محیطهای بارانی و یا احتمال وجود نفوذ آب استفاده میشود. ضمنا به دلیل مقاومت در برابر زنگ زدگی در این مناطق استفاده از تابلو برق نسبت به انواع فلزی توصیه میشود.
سینی گالوانیزه تعبیه شده در تابلو برق پلی کربنات بستری مناسب جهت نصب و اتصال کلیه قطعات الکترونیکی داخل تابلو فراهم کرده است.
عایق الکتریکی هستند و از برقگرفتگی ناشی از تماس با بدنه تابلو جلوگیری میکنند.
همچنین این تابلوهای برق به دلیل نارسانا بودن می توانند در هنگام بروز اتصالی در بین بدنه تابلو الکتریکی برق و اجزای الکتریکی داخل آن، مانع آسیب به افراد شوند.
درجه حفاظت IP65 از دیگر مزایای تابلو برق abs است.
یکی دیگر از مهمترین مزایای این تابلوها سبک و قابلیت حمل آسان است.
این جعبه برق به دلیل پلاستیکی بودن نیازی به سیم اتصال به زمین ندارد.
این تابلوهای برق در برابر فشار و ضربه مقاومت بالایی دارند.
تابلو پلاستیکی نسبت به انواع فلزی دارای مشخصات فیزیکی بهتری بوده و ۵/۲ برابر محکمتر است.